Regisztráció

Továbbra is kötelező minden vendéglátó egységnek az NTAK regisztráció, viszont az adatküldési kötelezettség csak 2023. január 01-től érvényes a következő TEÁOR számmal rendelkező egységek számára:

 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

Most már kötelező a rendelés felvétele után azonnal elküldeni a statisztikai adatokat. Ettől csak akkor lehet eltérni, ha technikai probléma adódik az étteremben, ami miatt csak későbbi időpontban lehetséges az adattovábbítás.

Adatküldés

Rendeléseknél kötelezően küldendő adatok:

 • Rendelés kezdete és vége (helyi kiszolgálásnál mettől-meddig tartózkodtak az étteremben),
 • Fizetési módok és azok összege (külön a bank- vagy SZÉP kártyás, készpénzes és utalványos módok, illetve ezek kombinációja),
 • Tárgynap (melyik napon volt a rendelés),
 • Helyben fogyasztás (vagy elvitel, kiszállítás)Rendelt tételek:
  Tételek megnevezése,
  Fő és alkategória (az NTAK szabályozása szerint megszabva),
  ÁFA tartalom,
  Bruttó ár,
  Mennyiség, egység és mértékegység,
  Rendelés időpontja (azaz mikor került be a termék a kosárba)

Ezek mellett el kell küldeni a szervízdíj, a csomagolás és a kiszállítási díj mértékét, ha volt, akkor pedig a kedvezményt és annak mértékét, illetve az összes itt felsorolt tételnek az ÁFA tartalmát is. Fontos, hogy mindenki köteles a tétel fő és alkategóriáját megjelölni, nem lehetséges ezt a mezőt szabadon hagyni.

Amennyiben a rendelés leadása után történik módosítás vagy sztornózás, akkor azt is jelezni kell az NTAK rendszerének!

Napi zárás

Minden nap fel kell küldeni a napi zárást, akkor is, ha nem volt nyitva az étterem. Ilyen esetekben az éttermi szoftvernek el kell küldenie, hogy a tárgynapon nem volt nyitva az étterem vagy ha nyitva volt, akkor nem történt forgalom. A napi zárás alkalmával azt is el kell küldeni, hogy mikor nyitott és mikor zárt a helység. Ezekhez az adatokhoz az Önkormányzatok is hozzáférhetnek és ellenőrízhetik az étterem nyitvatartását.

 Étterem felelőssége

A napi adattovábbítás egy jogszabályi kötelezettség, ezért az Éttermet terheli a felelősség a jó internet kapcsolat és technikai háttér biztosítására. Kötelesek olyan éttermi szoftvert használni, ami képes az adattovábbításra (NTAK igazolta az adattovábbítás működését). Tehát kifejezetten figyelni kell ezek teljesítésére, különben megbüntetik a vendéglátóhelyet, mert megszegte a törvényi kötelezettségét.

Egy helyen több pult és POS gép

Egy vendéglátóhelyen nem lehet megkülönböztetni több számítógépet és kapcsolatot, tehát egy olyan éttermi szoftver használata szükséges, ami képes ezeket az adatokat egybe szinkronizálni és elküldeni.

 NAV és NTAK

Az előadásban kifejezetten kiemelték az előadók, hogy a NAV és NTAK adatoknak szinkronban kell lenniük. Ezért kérünk minden étterem tulajdonost, olyan szoftvert válasszon, ami képes az automata pénztárgép kommunikációra és NTAK adatszolgáltatásra, hogy véletlenül se történhessen emberi hiba.

Forrás: https://www.orsys.hu/tudastar/ntak-valtozasok-es-uj-informaciok

2022.10.08.